Triangulum alapítvány

Hangoskönyvek

Egészségről és betegségről, az érzékelés tanának szellemtudományos alapjai - Munkás II., GA348

Szerző: Rudolf Steiner
Felolvassa: Csernák János, Dörner György, Pathó István, Szabó Sipos Barnabás, Szokolay Ottó, Viczián Ottó

Jelenleg a Munkás előadás-sorozat első két kötete érhető el hangoskönyv formájában, és szeretnénk, ha mind a nyolc kötet megjelenhetne így. A továbbiakat akkor tudjuk felvenni, ha rendelkezésünkre áll az ehhez szükséges 350.000 Ft, ami fedezi a felvétel és kiadás teljes költségét. Ha ezt a kiadványt értékesnek és szellemiségében elismerésre méltónak találod, kérjük, adományoddal járulj hozzá a további kötetek elkészítéséhez!

Ajánlott adomány: 2.000 Ft

Rudolf Steiner életművében különleges helyet foglalnak el az 1922-24-es évek úgynevezett „munkásoknak tartott előadásai”. Ezek témájukat tekintve nem zárt előadásciklusok voltak, és nem is az antropozófiát már jól ismerő hallgatósághoz szóltak. Keletkezésük története az, hogy amikor a svájci Dornachban az Antropozófiai Társaság székhelyének, a Goetheanumnak az építése folyt, Rudolf Steiner az ott dolgozó munkásoknak a kezdetben kötetlen beszélgetések nyomán és az érdeklődés hatására előadásokat kezdett tartani, amelyek végül rendszeressé váltak. A kérdések és témák spontán módon merültek fel, a résztvevők igényeinek megfelelően, amit Steiner mindig szemmel tartott, és azokhoz igazodva fejtette ki az antropozófia világképét. Különösen figyelemre méltó a „Munkás-előadások” atmoszférája, az a frissesség és közvetlenség, ami belőlük árad. A nyolckötetnyi, összesen 113 előadás kitűnik abban, ahogyan hidat ver a hétköznapi élet kérdései és a már tisztán szellemi témák között, vagyis ahogyan a látható világra irányuló mergismerésünket fokról fokra és szinte észrevétlenül átvezeti a nem látható világ megismerésébe.
A második kötet tartalmából: Világunk jelen helyzetéről. Milyen káosz uralkodik ma a politikában. A gyermekkori betegségekről. Betegségek a különböző életkorokban. Hasmenés – himlő – gennyes kiütések – gyermekbénulás – skarlát – kanyaró. Az emberi fül felépítése – Sas, oroszlán, bika, és ember. A négy evangélista szimbóluma. A pajzsmirigyről és a hormonokról. Szellemi és anyagi fiatalítókúrák. A szem felépítésének részletes kifejtése. Miért van két szemünk? A beszélt nyelv és a szem. Írisz és szemszín. A szőkék kihalása. A szaglás érzékelése vad néptörzseknél és a kutyáknál. Miért az elefánt a legintelligensebb állat? A bőrről és felépítéséről. Az édesvízi halak és a madarak vándorlása. A gondolatok tulajdonképpen átalakított szagok. A vízember, a levegőember és a hőember. Hogyan él a lélek a lélegzetben? Láz – Ájulás – Terhesség. A meg nem termékenyített petesejtek sorsa. Ikerszülés. Miért kapunk meg egy fertőző betegséget? Influenza – Szénanátha – Szellemi betegségek. A köszvényről. Mi a figyelem? A fiatalkori elbutulás. Az ellenségeskedésről. Az alkohol hatása az emberre. A nap hatása: értelmi erők – a hódok és a darazsak építményei.
A nikotin hatása – Növényi étrend, állati étrend. A háborúra hajlamos népek mind húsfogyasztók. A vegetarianizmus jótékony hatása. Bandzsaság. A bolygók és a fémek összefüggései, illetve gyógyító hatásuk.