Ítéletalkotás tréning

Napjainkat a gyors és állandó változások mellett a váratlan társadalmi és politikai események jellemzik. A világ tényei és azok számunkra ismert magyarázatai azonban sokszor egymástól gyökeresen eltérnek, ezért a másik ember, a média és a véleményformálók magyarázatára egyre kevésbé tudunk támaszkodni.

Nem segítenek ugyanakkor az eddig tanultak sem, mert a tanultak alapján kialakított vélemények egyre kevésbé pontosak. Így aztán nem marad más, mint a saját érzéseink, előítéleteink, illetve a mások által alkotott magyarázatok és vélemények állandó hangoztatása. Viszont a XXI. sz. már mást és többet vár tőlünk.

A modern kor emberének ezért ki kell fejlesztenie a valódi megismerésen alapuló és önálló ítéletalkotás képességét, mert ha saját magunk alakítjuk ki helyes és igaz véleményünket a világról és az abban tapasztalt dolgokról, akkor a minket körülvevő információk és hazugságok labirintusából is kitalálunk.

Ez egy belső fejlődési folyamat, melyben számos akadállyal kell megküzdenünk. Ugyanis az önálló ítéletalkotáshoz vezető úton akadályként jelennek meg szeretett előítéleteink és a mások ellenőrizetlen magyarázataira épülő eddigi véleményünk a világról. Nagy kihívást jelentenek még azonnali reakcióink és a dolgokkal kapcsolatos egyoldalúságaink. Ezek pedig olyan erővel hatnak ránk, hogy nem tudjuk a valóságot és a tényeket megismerni, és nem tudunk helyes és sikeres döntéseket sem hozni. Sem a magánéletünkben, sem a közösségünkben, sem pedig a vállalkozásunkban vagy a munkahelyünkön.

Ezen a tréningen ezért egy olyan támaszt adunk, amelynek segítségével eligazodhatunk ebben a modern világban. A dinamikus ítéletalkotás egy olyan segítséget, keretet ad az emberek számára a gondolkodás, a beszéd és a véleményalkotás területén, hogy ha valaki ezt használja, akkor az előítéletek, a vélemények és magyarázatok labirintusából könnyedén kitalálhat. A bemutatott és közösen begyakorolt modell a valódi megfigyelésen és megismerésen alapuló véleményformálását, és a sikeres döntések meghozatalát, valamint segít az érzések és érzelmek által befolyásolt előítéletek felismerésében, és felhívja a figyelmet azokra a csapdákra és veszélyekre, melyekre az ítéletalkotási folyamat során figyelni kell. A véleményalkotás útjai ezáltal láthatóvá, eredményei pedig kiszámíthatóvá válnak.

Az ítéletalkotás tréning 2 napja alatt nem csak a véleményformálás elméleti kérdéseinek megismerésére van lehetőség, hanem a résztvevők a hallottakat kis csoportokban begyakorolják, és ezáltal jobban megismerik az emberi gondolkodás működését, a kommunikáció törvényszerűségeit, valamint átélik az ítéletalkotás folyamatát. A tréningen alkalmazott kiegészítő módszerek, a megfigyelési gyakorlatok, a csoportmunka, és gyakorlatok segítik a résztvevőket, hogy a helyes ítéletalkotásra vonatkozó képességüket még jobban ki tudják fejleszteni.

A modell egyaránt sikeresen alkalmazható a magánéletben, a munkában, vagy a politikai és gazdasági kérdésekben való jobb eligazodásban.

Amint a körülmények engedik, meghirdetjük a tréninget nyilvánosan is, de ha saját baráti körödnek, szervezetednek, cégednek szerinted hasznos lenne, van lehetőség zártkörű alkalmakra is.
Keress minket, és megbeszéljük a részleteket: info@matprojekt.hu